Stránky
milovníků
brdských
hvozdů
.org
BRDY - nejvyšší ryze české pohoří u nás, které na vlastní kůži poznalo pronikání člověka do krajiny, intenzivní honbu za přírodním bohatstvím, období romantické turistiky, aby pak bylo jeho nitro i přes protesty využito k výcviku vojsk, čímž byly hvozdy zakonzervovány do konce 20. století.

Uhlíři a láterníci v posledních staletích změnili podobu krajiny, smrkově "zmonokulturněla", podléhala kalamitám a škůdcům. O tuto továrnu na dřevo se starají pracovníci LČR, VLS a církevních lesů, kterým v době automobilové a internetové turistiky vděčíme za modravé horizonty. Historické stopy se pro relativní civilizační nedotčenost dochovaly v podobě, která nemá jinde obdoby. Přidáme-li fakt, že jde o nejrozlehlejší pustý a málo přeměněný kraj v srdci Čech, nalézáme jedinečný fenomén.

Úpadkem trempingu a klasické turistiky na Hřebenech a na jižních Brdech a zpřístupňováním středních Brd v krajině ubývá ticha a liduprázdna. Doby brdské pustoty, krajiny neznámé a země nikoho jsou pryč. V současné prázdnotě, celistvosti, lesnatosti, čistotě a rozlehlosti je jejich jediná a největší hodnota. Škoda, že i Brdy musely podlehnout komercionalizaci turistickým průmyslem. Přesto lze našlapovat v mechu a hledat v lesích ticho i dnes. Budu rád, když tyto stránky k tomuto uvědomění své čtenáře navedou.

Na pozadí článků, vznikajících jednak na platformě tehdy ojedinělých stránek brdy.unas.cz kolem r. 2005, a pak kolem r. 2009 na této doméně (aktualizované v r. 2024), se snažím přiblížit krajinu rozumnýma očima, podívat se na ni z více úhlů pohledu a sdělit návštěvníkům tohoto webu, že Brdy rozhodně nejsou místem, kde by měl vzniknout zlatý důl, ať už je to myšleno obrazně nebo doslovně, natož aby byly Brdy na prodej. Snahy o komerční turistický průmysl se značkou CHKO deklarovanou jako záštitu ochrany Brd mne přiměly tento web počátkem jara 2013 trochu pozměnit. Dalším posláním těchto stránek nebude pouze přiblížení nádherného kraje, ale i zamyšlení se nad tím, jak se s okrajovým koutem vnitřních Čech hospodaří, jak se o něm smýšlí a co se na něj chystá. Vězte, že také rád chodím do lesa a baví mne číst přírodní detektivky, ale jeho osud mi není lhostejný - zvlášť, pokud by se jeho jedinečnost měla vytratit nerozumným rozhodnutím a lidskou sobeckostí.
(rp)

Komentáře vytvořeny pomocí CComment

Menu